Portalul ofera informatii complete despre casele de amanet din Romania.
Casele de amanet sunt institutii financiare non-bancare ce ofera imprumuturi rapide, pentru perioade scurte de timp, in baza unor garantii reale. Case de amanet - bijuterii aur, argint, pietre pretioase, ceasuri, electronice, telefoane mobile, - bunuri mobile si imobile (autoturisme, apartamente, terenuri). Servicii de maxima incredere persoanelor fizice si juridice care au nevoie de o varianta rapida de creditare!
Culoarea sa strălucitoare, asemănătoare cu cea a soarelui, a făcut ca aurul să fie asociat divinităţii. Egiptenii credeau că aurul este un material sacru pentru Ra, zeul-soare, iar faraonii erau singurii care aveau dreptul de a-l folosi. După ce mureau, faraonii erau înmormântaţi în sarcofage din aur masiv, deoarece ei considerau acest material a fi "carnea zeilor". Tutankhamon, spre exemplu, a fost înmormântat în 3 sarcofage de aur, cel mai mare dintre acestea conţinând 110 kilograme de aur masiv!
Arheologii au sugerat faptul că prima utilizare a aurului s-a născut odată cu apariția primelor civilizații din Orientul Mijlociu. Totuși, s-ar părea că este primul metal utilizat de către rasa umană. Cea mai veche bijuterie de aur rămasă este cea din mormântul egipteanului Queen Zer.
aur 8k 333 33% aur pur
aur 10k 416 41% aur pur
aur 12k 500 50% aur pur
aur 14k 585 58% aur pur
aur 18k 750 75% aur pur
aur 22k 916 81% aur pur
aur 24k 999 99% aur pur
Cel mai des în zilele noastre se găsesc bijuterii din aur și aur de 14 K și de 18 K. Însă se găsesc pe piață și bijuterii din aur de 8K, 9 K, 10K, 12 K, 20 K, 21 K 22 K sau 24 K. Aurul de 24 K este cel mai pur și cel mai prețuit, deoarece are în compoziție 99% aur.
Caratajele cele mai des întâlnite sunt: 9K – 37,5% aur, 10K – 41,6% aur, 14K – 58,5% aur, 18K – 75% aur și 22K – 90% aur. Această ultimă categorie 22k este de fapt 21,6K dar s-a împământenit ca fiind 22K.
Aurul este chiar cel mai maleabil şi ductil dintre metale. Datorită acestei extraordinare maleabilităţi (capacitatea de a suporta forţe de compresie mari, ceea ce se manifestă prin posibilitatea de a fi întins în foi, fără a se rupe), aurul poate fi bătut în foiţe de o fineţe incredibilă: dintr-un singur gram se poate obţine o folie subţire, translucidă, cu suprafaţa de 1 metru pătrat!.
Una dintre aceste substanţe, cunoscute din Evul Mediu, este apa regală (aqua regia), un amestec, extrem de coroziv, de acid azotic şi acid clorhidric. (În denumirea de "apă regală", recunoaştem tiparele gândirii alchimiştilor medievali: era nevoie de o apă regală pentru a veni de hac "regelui metalelor" - aurul). Interesant e faptul că niciunul dintre cei doi acizi nu poate dizolva, de unul singur, aurul; doar combinaţia dintre ei o poate face, deoarece, în amestec, fiecare acid îndeplineşte un anumit rol şi tocmai acestă "conlucrare" face posibilă dizolvarea metalului. (Acidul azotic poate, în schimb, de unul singur, să dizolve argintul şi metalele comune, o proprietate utilizată pentru a distinge aurul de alte metale, prin aşa-numitul test cu acid.
Dupa estimarile specialistilor apele marilor contin peste zece miliarde tone de aur care insa in momentul de fata nu poate fi extras prin procedee renatbile.
Pe locul intai la productia de aur de situeaza Africa de Sud cu peste 2.000 de tone de aur anual, iar la categoria producatori de bijuterii, Italia castiga locul intai cu peste 500 de tone de bijuterii produse in fiecare an. Cea mai mare cantitate de aur la un loc este depozitata la filiala din New York al Bancii Centrale din SUA (Federal Reserve), unde este depozitat aproximativ 550.000 de lingouri de aur in valoare de 203,3 miliarde de dolari, in jur de 5000 tone.
Culoarea aurului este influentata de felul si cantitatea aliajelor. Aurul pur are culoare tipic galben auriu, numit de alchimisti si galben „sol” (culoarea Soarelui). Este cel mai ductibil metal, 1 g de aur pur se poate extinde la 3 km ca sarma. Atat aurul pur cat si aliajele ei odata intrate in contact cu mercurul formeaza amalgam. Aurul poate fi aliat cu mai multe metale ca argintul, cupru, platina, nichel, zinc, palladium si altele. Aliajele de baza sunt argintul (Ag) si cuprul (Cu), care cresc rezistenta aurului dar si influenteaza culoarea acestuia. Daca aliajul contine mai mult argint culoarea lui este verde, daca contine mai mult cupru culoarea aurului este rosu iar daca contine ambele in egala masura culoarea este galbena. Din aliajul aurului fin cu nichel si palladium obtinem aur alb iar din aliajul cu fier aur albastruie.
Finetea si puritatea se exprima in carate (K). Caratul in cazul bijuteriilor si obiectelor din aur arata cate parti de greutate din bijuteria sau obiectul respectiv sunt din aur pur. Aurul pur are 24 carate, prin urmare 14 carate inseamna ca 14 din 24 parti dintr- un aliaj sunt din aur pur iar restul pana la 24 sunt elemente de aliere. Dupa anul 1975 pentru caracterizarea aurului s-a introdus exprimarea cu miimi a puritatii, aurul pur fiind de 999,99 ‰ (1000)